مدیریت اجرایی MBA
این وبلاگ در جهت طرح موضوعات مدیریتی راه اندازی شده است

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

آمار وب سایت:
 

بازدید امروز : 1
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 1
بازدید ماه : 105
بازدید کل : 1783
تعداد مطالب : 54
تعداد نظرات : 2
تعداد آنلاین : 1

فرآیندها و سطوح برنامه ریزی استراتژیک

فرآیندها و سطوح برنامه ریزی استراتژیک به تفصیل در بیست و سه مورد به شرح زیر است:

1-ماموریت/رسالت/فلسفه وجودی/اهداف بنیادین/مقصود اصلی

ماموریت ، منظور خاص و پایه ای که یک تشکیلات را از کسب وکارهای دیگر جدا می کند و اهداف بنیادین یک سازمان را به تصویر می کشد . رسالت عبارت است از فلسفه وجودی و یا نقشی که یک مجموعه در جامعه بر عهده دارد. اهداف بنیادین مبین علت و یا علل به وجود آمدن یک مجموعه و جایگاهش در نظام اجتماعی ، سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی می باشد و چشم انداز تصویر زمانی است که شرکت به اهداف سازمانی ذکر شده خود برسد.



ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ چهار شنبه 22 تير 1390برچسب:, توسط میری

انواع استراتژی و زیر شاخه های

 

 

گروه 1 استراتژیهای کلان
گروه 2- استراتژیهای اصلی
گروه 3- استراتزیهای خاص


ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ دو شنبه 20 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

مدیریت راهبردی

مدیریت راهبردی بر فراگرد هدایت برنامه های راهبردی و حصول اطمینان از اجرای خوب آنها برای کسب اطمینان از موفقیت سازمان در بلندمدت ، دلالت دارد . در اجرای این فراگرد ، دو مسئولیت حایز اهمیت مطرح می شود :1) تدوین راهبرد  2) اجرای راهبرد

View Image



ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ چهار شنبه 15 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

چارچوب جامع تدوین استراتژی
برای تدوین استراتژی ، از چارچوبی با عنوان چارچوب جامع تدوین استراتژی استفاده می شود که دارای ابزارها و روشهایی است و به استراتژیست ها کمک می کند که استراتژی ها را شناسایی ، ارزیابی و گزینش کنند.



ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ دو شنبه 13 تير 1390برچسب:, توسط میری

خلاصه کتاب الفبای مدیریت

عنوان کتاب : الفبای مدیریت
نویسندگان : دکتر قاسم انصاری رنانی - زهره دهدشتی
خلاصه کننده : مصطفی روحی

اساس موفقیت سازمان برمبنای نگرش رابطه مداری درمقایسه باوظیفه مداری قراردارد کلیه روابط انسانی صادقانه وپرمعنی براساس اصول کلی حقیقت ، انسجام وتعهد برقرارمی شود روح یک سیستم است که اهمیت بسزایی دارد،نه ضرورتأ شکل ظاهری آن.شرایط خاص جهت ایجاد روابط انسانی پایدارعبارت است از: دارابودن نگرش تفکر وشیوه مثبت.



ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 9 تير 1390برچسب:, توسط میری

البته دور از جون شما!؛ تصور کنید که بعنوان نوزادی ناخواسته و حاصل یک رابطه جنسی بی سر و ته، در روستایی بسیار فقیرنشین و در دامن یک مادر بدبخت که کلفت خانه های مردم است، دیده به جهان بگشایید، بدون آنکه وجود پدر را دور و برتان احساس کنید...؛ تصور کنید که در بچگی مادرتان آنقدر فقیر است که حتی توان خرید یک لباس ساده را برایتان ندارد و مجبورید گونی سیب زمینی بپوشید، طوری که بچه های همسایه دائم شما را مسخره کنند و به شما بخندند

 



ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ چهار شنبه 8 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

تحقیقی در ارتباط با شانس

ريچارد وايزمن از سال 1994 تحقيقي را شروع كرد در رابطه با شانس. اين تحقيق 10 سال طول كشيد. او مي‌خواست بداند چرا بخت و اقبال هميشه در خانه بعضي‌ها را مي‌زند، اما سايرين از آن محروم مي‌مانند.




ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ سه شنبه 7 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

رهبر قرن21؛ هنرمند اجتماعي، نوآور فرهنگي
 
برگردان: رحمان نور عليزاده
 
چكيده
ما هم اكنون در عصري قرار داريم كه مهمترين ويژگي آن عدم اطمينان، پيچيدگي، جهاني سازي و تغييرات فزاينده تكنولوژيكي است. موفقيت سازماني بااين شرايط، مستلزم تغييردرفعاليت هاي سازماني و بويژه رهبري و اداره سازمانهاي هزاره سوم است.

در بستر تئوري آشوب، پويايي هاي غيرخطي، مكانيك كوانتوم و ديگر فرايندهاي پيچيده رهبران عصر حاضر، نيازمند سه نقش خلاق رهبري يعني هنرمند اجتماعي، نوآوري فرهنگي و بينش معنوي هستند كه مستلزم الگوهاي: تفكر جديد، سعه صدر و 11 حوزه در برگيرنده ارزشها، ديدگاهها و شايستگي هاي رهبري براي هدايت سازمانها و شكوفايي استعدادهاي بالقوه كاركنان است.



ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ سه شنبه 7 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

ارتباط موثر، مذاكره موفق
- فصل يک: نقش هويت، واقع بينی و تأثيرات تاريخی در ارتباط مؤثر
- فصل دوم: امپاتی، مهارت های کلامی و نظريات بارنلوند در ارتباط مؤثر
- فصل سوم: هدف مندي علمي در ارتباط مؤثر
- فصل چهارم: NLP، مهارت های غيرکلامی و زبان بدن در ارتباط مؤثر

 



ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ دو شنبه 6 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

حسابداری و حسابرسی در ایران باستان

استفاده از مفاهیم «علم حساب» که امروزه به شیوه تکامل‌یافته‌ای در علم حسابداری تبلور یافته، با تمدن بشر همزاد است. برخلاف تصور فعلی که ظهور «علم حسابداری» را مربوط به دوران صنعتی‌شدن می‌‌داند، از دوران باستان شاهد استفاده از «روشهای کنترل مالی» بوده‌ایم. آغاز علم حساب، قبل از اختراع و به‌کارگیری خط بوده است و به استناد داده‌‌های باستان‌شناختی به‌دست آمده از شوش و در زیر لایه‌‌های تپه «اکروپول» که از نظر تاریخی سالهای۳۵۰۰تا۳۰۰۰پیش از میلاد را در بر می‌‌گیرد، تعدادی از اشیای شمارشی به شکل مخروط، کُره (تیله) و میله (باتونه) به دست آمده است (محمدی‌فر، ۱۳۸۵). علاوه بر شوش، در « چغامیش» در نزدیکی شوش نیز داده‌‌هایی مثل مهره‌‌ها و گلوله‌‌های شمارشی و همچنین گِل‌نوشته‌‌های اقتصادی که نشاندهنده شمارش است، به‌دست آمده است (محمدی‌فر، ۱۳۸۵). از میان داده‌‌های به‌دست‌آمده، اطلاعات مربوط به شیوه‌‌های حسابرسی در عصر هخامنشیان درخور توجه است. خانم پروفسور هاید ماری کخ (Heid Mary Kokh) در کتاب «از زبان داریوش» و برطبق اسناد حفاریهای سالهای ۱۹۳۳- ۱۹۳۴، (و همچنین ۱۹۳۶ ۱۹۳۸) در تخت جمشید و با یافتن حدود ۳۰هزار لوح گلی که به خط عیلامی بوده، اطلاعات گرانبهایی را ارائه کرده است. این لوحها متعلق به «بایگانی دیوانی داریوش» بوده است. متن این لوحها بیشتر کوتاه و حاوی مطالبی در باره درامدها و هزینه‌هاست (محمدی فر، ۱۳۸۵)



ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ دو شنبه 6 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

سرنوشت دانشگاه استنفورد
خانمی با لباس کتان راه راه وشوهرش با کت وشلوار نخ نما شده خانه دوز در شهر بوستن از قطار پایین آمدند و بدون هیچ قرار قبلی راهی دفتر رییس دانشگاه هاروارد شدند
منشی فورا متوجه شد این زوج روستایی هیچ کاری در هاروارد ندارند و احتمالا شایسته حضور در کمبریج هم نیستند


ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ دو شنبه 6 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

مدیریت پیشبرانه پروژه
بر اساس دیدگاه استراتژیک مدیریت پروژه توسط شبیه سازی
مترجم: مهدی سهرابی 
چکیده:
این مقاله یک رویکرد مدیریت پروژه را معرفی می کند که بر اساس یک نگرش استراتژیک در فرایند تکمیل پروژه متمرکز شده است. این قبیل نگرش استراتژیک به این معنی است که توجه روی اهداف پروژه باید در طول دوره انجام پروژه ادامه داشته باشد.رویکرد شبیه سازی تابعی در طراحی سیستم مهندسی می باشد.این مقاله وقایع مجزای شبیه سازی در جاهایی از فرآیند تکمیل پروژه را با این پیشنهاد که می تواند به معرفی نگرش های جدید در مورد مدیریت میدان پروژه مرسوم بیانجامد،ارائه داده است. چهار نمونه شبیه سازی در توزیع این حالت ارائه شده است که چگونه تمرکز مدیریت در یک روش استراتژیک به عملکرد و عملیات محصول پروژه معطوف شده است . این نمونه ها درک کاربرد اینگونه رویکردهای شبیه سازی را در طول دوره فرآیند تکمیل پروژه میسر ساخته است. شبیه سازی پیشنهادی،تابع محصول پروژه یک نگرش مستقیم جهت مدیریت میدان پروژه معرفی کرده است و این روش مسیرهایی برای ابزارهای عملی که برای جایگاه گذاری قطعات ترکیبی پروژه طراحی شده اند را آماده نموده است .


ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ یک شنبه 5 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

اولین تجربه مدیریت
مولفان : لورن بلکر – گری اس تاپچیک       
خلاصه كتاب:
 مقدمه:
 اولین تجربه مدیریت افراد غالبا اتفاقی کسب می شود . استعفای مدیر سابق،کارایی بالا، توسعه شرکت وافزودن بخشهای جدید متداولترین عوامل ایجاد فرصت برای کسب اوین تجربه است. حال آنکه اولین قدم که همیشه مهمترین و سخت ترین گام در این مسیر است را چگونه می توانیم طی کنیم در این کتاب به آن پرداخته است. مسائل کلیدی مدیریتی در شش بخش ذیل آمده است :
1- خوب پس قرار است مدیریت کنید
2- دست و پنجه نرم کردن با مدیریت جدید
3- کار کردن با افراد و ایجاد رابطه
4- شرح وظایف ، ارزیابی عملکرد و مدیریت دستمزدها
5- پیشرفت و ترقی خود شما
6- فرد کامل


ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ شنبه 4 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

عدالت سازمانی و قرآن
چکیده :
عدالت و اجرای آن یکی از نیازهای اساسی و فطری انسان هم چنین آرمانی دینی و الهی است که تمام پیامبران برای تحقق آن رسالت یافته اند.قرآن هم به عنوان یک منبع الهی و سرچشمه ی عمیق ترین افکار و عالی ترین معارف در عرصه های گوناگون حیات فکری ، فرهنگی ،علمی ،اجتماعی ، ادبی وهنری مسلمانان بوده است که می توان از این منبع عظیم به عنوان مبنایی برای اجرای عدالت در سازمان ها که انسانها در طول عمرشان با آنها سروکار دارند ، استفاده کرد. در عدالت سازمانی چنین مطرح می شود که باید با چه شیوه هایی با کارکنان رفتار شود تا احساس کنند به صورت عادلانه با آنها رفتار شده است؛ که عدالت سازمانی شامل حیطه های عدالت توزیعی ، رویه ای و تعاملی می باشد. در این مقاله ضمن ارائه تعاریفی از عدالت ، عدالت از دیدگاه قرآن ،عدالت در سازمان ها و انواع عدالت سازمانی مورد بررسی قرار گرفته و در انتها با بررسی پژوهش های گذشته اهمیت عدالت سازمانی بیان شده است.
 کلمات کلیدی : قسط ،عدل ،عدالت سازمانی ،عدالت توزیعی ،عدالت رویه ای ،عدالت تعاملی . 


ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ شنبه 4 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

چرخه پارادايم
فاطمه ديده ور
چكيده:
پارادايم ها در بطن خود حامل قواعــد فرصت زا هستند و انسان در نگرش استراتژيك خود ماهيتاً به دنبال فــرصتها است. وقتي پارادايم ها تغيير مي كنند، با خود فرصتهاي جديدي را به همراه مي آورند. دليل اين امر اين است كــه قواعد جديد، فرصتهاي جديدي را مي سازند.در بازارهاي پايدار، مديران مي توانند به استراتـــژي هاي پيچيده اي اتكا كنند كه بر پيش بيني هاي مفصل از آينده متكي هستند. اما در بازارهاي متلاطم پيچيده كه مي توان در آن ثروت آفريني كرد، پيش بيني ناپذيري حاكم خواهــــدبــود. در اين شرايط، مي توان به دنباله روي از كارآفرينان پرداخت و فرصتها را در اينجا و آنجا با تعدادي قواعد ساده و معدودي فرايندهاي كليدي شكار كرد. به عبـــــارت ديگر، وقتي كسب و كار پيچيده مي شود، استراتژي بايد ساده شود.
مانند تمام استراتژي هاي اثربخش، استراتژي به عنوان قواعد ساده درباره متمايز و متفاوت بودن است. اما برخلاف استراتژي هاي سنتي، اين تمايز ازطريق پيوند دقيق و مستحكم بيــن سيستم هاي فعاليت يا قابليتهاي بارز به دست نيامده است. اين تمايز از تمركز بر فرايندهاي كليدي استراتژيك و تكوين قواعد ساده اي حاصل مي شود كه به آن فرايندها شكل مي دهند. زماني كه از آن فرايندها يك الگو پديـــــدار مي شود، نتيجه حاصله مي تواند مزيت رقابتي بلندمدت باشد.
 
 


ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ جمعه 3 تير 1390برچسب:, توسط میری

مقاله تخصصی؛ من و مشتريان- نگرش و فنون برخورد با مشتري
 
نويسنده : دوين هاستينگز، سي.
مترجم : مملكت‌دوست، دنيا 
چكيده :
اين مقاله به نگرش و فنون برخورد با مشتري مي‌پردازد و نكات سودمندي براي كسب و كارهاي كوچك ارائه مي‌كند.
كليدواژه : مشتري؛ ارتباط با مشتري؛ جلب مشتري



ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 2 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

تكنيك هاي ارزشيابي پرسنل
نويسنده : فرانك اسكات - لنون     
ترجمه و تدوين : دكتر علي دنياديده- تهيه كننده : سميرا صميمي  
 ترجمه و تدوين : دكتر علي دنياديده-
ناشر : انتشارات انديشه آريا- چاپ اول : پاييز 1386 
 مقدمه :
 بهبود عملكرد: عملكرد يك سازمان مستقيما به عملكرد افراد كليدي آن سازمان بستگي دارد . بنابراين اكثر سازمان هاي پيشرو از سيستم ارزشيابي عملكرد برخوردارند و يا آن را به كار مي گيرند. اين سيستم اغلب سيستمي هدف دار است .
عملكرد پيشرفته ، تصادفي به وجود نمي آيد ، بلكه نيازمند يك سازمان دهي خوب است .
يك سيستم خوب ارزشيابي عملكرد ، به مدير اين اجازه را مي دهد تا به وضوح با اعضاي تيمش در مورد كار مفيدشان ، اهداف كار و پيشرفت شخصيتشان صحبت كند .
فرهنگ هايي كه بهترين عملكرد را دارند .
سازمان هايي كه خواستار فرهنگ هايي با بهترين عملكرد مي باشند ، نقاط قوتشان به شرح زير است :
    شفاف سازي در مورد مقاصد اهداف.
    ارزيابي مستمر عملكرد و فيدبك .
    تخصيص براي عملكرد .
    پيشرفت شخصي افراد .
موارد ذكر شده از اجزاي اساسي كار هر مدير است. بهترين شيوه دستيابي به عملكرد مطلوب با تمركز بر چهار ركن نامبرده در بالا ميسر مي شود .


ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 2 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

دانش داده کاوی روش نوین حل مسئله برای مدیران
بر اساس اعلام دانشگاه MIT دانش داده کاوی یکی از ده دانش در حال توسعه ای است که دهه آینده را با انقلاب تکنولوژیک مواجه خواهد ساخت و بدین رو در سالهای اخیر در دنیا گسترش فوق العاده سریعی داشته است. امروزه در کشورهای توسعه یافته مکان و موضوعی بدون بهره از دانش داده کاوی یافت نمی شود بگونه ای که این دانش در تمامی شئون این کشور ها و در تمامی حوزه ها نقش دارد.


ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ چهار شنبه 1 تير 1390برچسب:, توسط میری

بررسي قيود بين المللي سند چشم‏انداز، ظرفيت ها و موانع     

 مقاله برگزیده دومین سمپوزیم بین المللی 1404

  در تدوين استراتژي بايد هدفي مطلوب و قابل تحقق در آينده دور ترسيم نمود و بر اساس آن و شناخت واقعيات موجود، راههاي رسيدن از نقطه موجود به نقطه مطلوب در آينده را شناسايي كرد هر يك از اين راهها را يك استراتژي مي نامند و قدم بعد انتخاب بهترين استراتژي است. بنابراين براي ترسيم استراتژي مطلوب بايد آينده مطلوب ترسيم شود.

  مقاله برگزیده دومین سمپزیوم بین المللی 1404

 رضا کاظمی راد 



ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ چهار شنبه 1 تير 1390برچسب:, توسط میری

زندگی بسان سلف سرویس

داستانی است درمورد اولين ديدار "امت فاكس"، نويسنده و فيلسوف معاصر، ‌از آمريكا، هنگامی كه برای نخستين بار به رستوران سلف سرويس رفت.

وی كه تا آن زمان هرگز به چنين رستورانی نرفته بود، در گوشه ای به انتظار نشست، با اين نيت كه از او پذيرايی شود.

اما هرچه لحظات بيشتری سپری ميشد، ناشكيبايی او از اينكه ميديد پيشخدمتها كوچكترين توجهی به او ندارند، شدت گرفت.

از همه بدتر اينكه مشاهده ميكرد كسانی كه پس از او وارد شده بودند، در مقابل بشقابهای پر از غذا نشسته و مشغول خوردن بودند.

وی با ناراحتی به مردی كه بر سر ميز مجاور نشسته بود، نزديك شد و گفت: من حدود بيست دقيقه است كه در ايجا نشسته ام بدون آنكه كسی كوچكترين توجهی به من نشان دهد. حالا ميبينم شما كه پنج دقيقه پيش وارد شديد، با بشقابی پر از غذا در مقابل من، اينجا نشسته ايد! موضوع چيست؟ مردم اين كشور چگونه پذيرايی ميشوند؟

مرد با تعجب گفت: اينجا سلف سرويس است، سپس به قسمت انتهايی رستوران، جايی كه غذاها به مقدار فراوان چيده شده بود، اشاره كرد و ادامه داد به آنجا برويد، يك سينی برداريد هر چه ميخواهيد انتخاب كنيد، پول آنرا بپردازيد، بعد اينجا بنشينيد و آنرا ميل كنيد!

امت فاكس كه قدری احساس حماقت ميكرد، دستورات مرد را پی گرفت، اما وقتی غذا را روی ميز گذاشت، ناگهان به ذهنش رسيد كه زندگی هم در حكم سلف سرويس است. همه نوع رخدادها، فرصتها، موقعيتها، شاديها، سرورها و غم ها در برابر ما قرار دارد، درحالی كه اغلب ما بی حركت به صندلی خود چسبيده ايم و آنچنان محو اين هستيم كه ديگران در بشقاب خود چه دارند و دچار شگفتی شده ايم از اينكه چرا او سهم بيشتری دارد كه هرگز به ذهنمان نميرسد خيلی ساده از جای خود برخيزيم و ببينيم چه چيزهايی فراهم است، سپس آنچه ميخواهيم برگزينيم.

وقتی زندگی چيز زيادی به شما نميدهد، به دليل آنست كه شما هم چيز زيادی از او نخواسته ايد


نوشته شده در تاريخ چهار شنبه 1 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

در بازاریابی چه نکنیم؟ لیست آنچه نباید انجام داد
 

وارن بافت می‌گوید: «تفاوت بین افراد موفق و افراد بسیار موفق در این است که افراد بسیار موفق به خیلی چیزها «نه» می‌گویند.»آیا می‌خواهید بیشتر نوآور باشید؟ انجام تمام کارهایی که وقت و انرژی شما را تلف می‌کند متوقف کنید.



ادامه مطلب
نوشته شده در تاريخ چهار شنبه 1 تير 1390برچسب:, توسط میری

 

ما اشتباه نمی کنیم صرفا می آموزیم

«ویلسون شف»

 

از اشباهات درس بیاموزیم

 

داستان معروفی از تام واتسون، بنیان گذار شرکت « آی . بی . ام » نقل می کنند که یکی از کارکنانش اشتباه بزرگی مرتکب شد و مبلغ ده میلیون دلار به شرکت ضرر زد. این کارمند به دفتر واتسون احضار شد و پس از ورود گفت:« تصور می کنم باید از شرکت استعفا دهم.»تام واتسون گفت:«شوخی میکني ما همین الان مبلغ ده میلیون دلار بابت آموزش شما پول دادیم .


نوشته شده در تاريخ چهار شنبه 1 تير 1390برچسب:, توسط میری

تمامی حقوق این وبلاگ محفوظ است | طراحی : پیچک

قالب وبلاگ

قالب وبلاگ

download

چت

قالب بلاگ اسکای

قالب وبلاگ

اخلاق اسلامی

قالب وبلاگ

فروشگاه اينترنتي ايران آرنا